Çay Ağacı Yağının Cilde Faydaları

0

Çay Ağacı Yağının Cilde Faydaları

Anavatanı Avustralya olan çay ağacından elde edilen doğal yağ kuvvetli bir antiseptik olarak cilt yaralanmalarından akne tedavisine kadar pek çok cilt rahatsızlığı için kullanılmakta. Çay ağacı yağını doğal güzellik ve bakım ürünleri satan mağazalarda bulabileceğiniz gibi %100 orjinal doğal ürün satan aktarlarda da bulabilirsiniz.Aynı işi gören diğer kozmetik ürünlere göre biraz pahalı bir ürün olsa da en azından tahriş edici kimyasalları cildinize temas ettirmemek için çay ağacı yağı kullanabilirsiniz.Çay ağacı yağının cilde faydaları cildin doğal parlaklığına kavuşması ve daha yumuşak olması şeklinde değil. Yağ daha çok akne ve sivilce gibi sorunların yayılmasını engellemek, deri iltihaplanmalarının tedavisinde, böcek ısırmalarına karşı koruma ve tedavi amaçlı olarak kullanılıyor. Yağın diğer bir özelliği ise suyla inceltmenize ya da diğer yağlarla karıştırmanıza gerek kalmadan pamukla direk olarak cilde sürülebilmesi.

Çay ağacının 300’den fazla türü bulunmasına karşın doğal tedavi amaçlı kullanılan yağ sadece bir türünün yapraklarından elde edilebiliyor. 1920’li yıllarda yerlilerden antiseptik özelliği öğrenilmiş ve buradan Amerika ve Avrupa’ya taşınmış. O yıllardan modern zamanlara çay ağacı yağı toplumlarda septik yaralar, kesikler ve sıyrıklar, akne, kepek, sedef, vajinit, pamukçuk, aft ve apse tedavisinde kullanılıyor.

Tabii çay ağacı yağının cilde faydaları akşamdan sabaha, mucize bir şekilde kendini göstermiyor. Özellikle akne tedavisinde günlük uygulamaların 6 ay boyunca yapılması gerekli ve yağ cilde sürülmeden önce bölgeyi iyice temizlemelisiniz. Yağı sadece mevcut aknelerde değil yeni aknelerin oluşmasını engellemek içinde kullanabilirsiniz.

Çay ağacı yağı dahili olarak kullanılmadığı sürece güvenli bir yağ olarak kabul edilse de akne tedavisi için uluslararası tüm merkezlerden kabul görmüş bir yağ değil. Bu nedenle cildinize uyguladığınız diğer ürünlerde olduğu gibi yağı yüzünüzde kullanmadan önce elinizin üst kısmında deneyin. Bu şekilde cildinizin yağa alerjik bir reaksiyon gösterip göstermediğini test edebilirsiniz.

  • Cildin doğal bir canlılık kazanmasını sağlar, cildi parlaklaştırır ve yumuşatır.
  • Ciltteki iltihaplanmaların tedavisine yardımcı olur. Bu özelliği sebebiyle, çay ağacı yağ dermatologlar tarafından da önerilir.
  • Böcek ısırmalarında alerjik reaksiyon gösteren ciltler için birebirdir. Böcek ve haşere ısırıklarına karşı hem koruma sağlar hem de tedavi amacıyla kullanılır.
  • Antiseptik özellik gösterir. Bu özelliği ile son 100 yıldır pek çok alanda kullanılmıştır. 1920’li yıllardan beri, yaralanmalarda, kesik ve sıyrıklarda, akne ve sedef tedavisinde, aft ve apse gibi hastalıkların küründe kullanılmıştır.
  • Bıçak kesiklerinde, yaralanmalarda, sıyrıklarda çok etkilidir. Yaralanmaların iyileşmesini sağlar. Ayrıca iyileşme sürecini genel olarak hızlandırır.
  • Sivilce ve akne sorunu yaşayan kişilerin düzenli şekilde çay ağacı yağı kullanması, bu sorunun en geç 6 ay içinde geçmesini veya yavaşlamasını sağlar.
  • Yalnızca yüzdeki değil, göğüs çevresi ve sırtta meydana gelen sivilcelerin de geçmesine yardım eder.
  • Siyah noktaları temizler.
  • Dudakta veya genital organlarda çıkan uçuk tedavisinde etkilidir. Sorunlu bölge temizlenerek ince bir tabaka halinde sürülürse virüs temizlenir ve bölge iyileşir. Eğer dudakta bir uçuk çıkacağına dair yanma hissi varsa, çay ağacı yağı sürülerek uçuğun daha çıkmadan engellenmesi dahi sağlanabilir.
  • Çıbana karşı etkilidir. Çıban henüz olgunlaşmadan çay ağacı yağı kullanılabilir.
  • Ciltteki enfeksiyonları engeller veya durdurur.
  • Ayak mantarını ortadan kaldırır. Ayaklar iyice yıkanıp kurulandıktan sonra mantarlı bölgeye çay ağacı yağı sürülür. Ayak bir süre yere basmadan dinlendirilir. Ayrıca, ayakların içinde dinlendirileceği suya da çay ağacı suyu eklenebilir.
  • Çay ağacı suyu, ayak kokusuna karşı da kullanılır. Bu anlamda üretilen cilt bakım ürünlerinin içinde de çay ağacı yağı kullanılır.
  • Basur, hemoroit gibi hastalıklarda azalma sağlar.
  • Cildi rahatlattığı gibi ferahlık da verir. Vücuttaki yabancı organizmalara karşı antiseptik bir duvar görevi görür.
  • Çatlak problemini azaltır.
  • El veya ayakta meydana gelen siğillerin üzerine sürülürse, siğillerin kurumasına yardım eder.
  • Tırnak batması sonucu meydana gelen iltihapları yok eder. Temizlenmiş ayak kurulandıktan sonra, tırnağın battığı yerin üstüne birkaç damla çay ağacı yağı dökülür ve kuruması beklenir. batık kısım, plaster ile veya tırnak itici yardımıyla deriyle arasına mesafe konur. Çay ağacı sürülen bölgede iltihap yavaş yavaş kurur. Bu sayede, cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan da batık tedavisi tamamlanabilir. Yine de, bu kür için önceden doktora başvurmak en doğrusudur.
  • Ferahlatıcı etkisi sayesinde ağrıları da azaltır.
  • Küçük et benlerine iyi gelir.
  • Cilde doğal yağlarını kaybettirmez, aksine cildin ph/nem dengesini korumaya yardım eder ve tahrişe sebep olmadan cildin daha yumuşak olmasını sağlar.

Bilinen en saf temizleyicilerden olan çay ağacı yağı, günlük hayatta da zahmetsizce kullanılabilen, güzel kokulu, oldukça doğal bir kürdür. Çay ağacı yağının(tea tree oil) iyi geldiği cilt rahatsızlıkları şunlardır:

  • Kepek
  • Akne
  • Çıban
  • Sedef hastalığı
  • Egzama
  • Mantar enfeksiyonu
  • Kurumuş saç derisi
  • Cilt kesikleri ve cilt yanıkları

 

Çay ağacı yağı, kullanılmadan önce pek çok bitkisel yağ gibi suda inceltilmesine de gerek duyulmayan bir yağdır. Bu açıdan, oldukça kolay bir kullanımı vardır. Enfeksiyon için çok faydalı olan bu yağ, bakteri veya virüs sebebiyle iltihaplanan ciltlere de pamuk ile direkt olarak sürülebilir. Çay ağacı yağı, cildin sağlıklı bölümlerinde de tahrişe sebebiyet vermeden düzenli olarak kullanılabilir ve cildi temizler.

Aynı şekilde, kepek nedeniyle kuruyan saç derisine de fayda sağlar. Birkaç damla çay ağacı yağı saça damlatılıp masaj yapılarak uygulanabilir. Bu kür bir gece boyunca saçta bekletilip sabah suyla durulanır. Ardından da şampuan ile yıkanıp bir kez daha durulanır; böylece yağın arınması sağlanır. Ayrıca, yağın kokusu baskın olduğundan, kozmetik saç bakım ürünlerinin kokusunu da bastırabilir.

Çay ağacı yağı ile hazırlanacak bir gargara, ağzın içini de temizler. Yarım litre suya 8-10 damla arasında çay ağacı yağı damlatılarak iyice karıştırılabilir ve bu gargara suyu olarak kullanılabilir. Suyun yutulmamasına dikkat edilmelidir.

Akne ve sivilcelerinden kurtulmak isteyenlerin de çağ ağacı yağından faydalanmaları gerekir. Direkt olarak pamuğa damlatılan çay ağacı yağı, sivilce ve aknelere sürülerek durulanır. Birkaç hafta içinde cildin rahatladığı farkedilir. İltihapları azalttığından, çay ağacı yağı yeni sivilce ve akne oluşumlarını da önleyecektir.

Aynı kür, böcek, sinek ve her türlü haşere ısırığının yarattığı kaşıntıyı geçirmek için de birebirdir. Yine bir pamuk yardımıyla, çay ağacı yağı sorunlu bölgeye sürülebilir.

Çay ağacı yağı, mentole benzer kokusu sayesinde sinüsleri de açıcı bir etkiye sahiptir. Yarım tencere suya 4-5 damla çay ağacı yağı dökülür ve kaynar suyun buharı burna çekilirse bronşlar bir süre sonra açılacaktır. Bu uygulama sabah ve akşamları 15-20 dakikalık seanslar halinde tekrar edilebilir. Bu etki, çay ağacı yağının banyo suyuna karıştırılmasıyla da sağlanabilir. Çay ağacı yağı eklenmiş bir banyo suyu, vücuttaki organizmalara karşı da koruma sağlayacaktır.

ÖNEMLİ: Çağ ağacı yağı, kremi veya merhemi kullanılmadan evvel, öncelikle vücudun herhangi bir yerinde veya el üzerinde bir bölgede denenmelidir. Bu sayede, vücudun bu bitkiye karşı hassas olup olmadığı ve bir reaksiyon gösterip göstermeyeceği fark edilebilir. Hassas ciltler üzerinde sorunlara sebep olabilir. Adındaki çay sözcüğüne aldanılmamalıdır; dahili olarak kullanılmamalıdır. İçildiğinde mide bulantısı, kusma ve ishal gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Hormon düzeyini değiştirme ihtimali olduğundan hamilelerin ve hormon tedavisi görenlerin kullanmadan önce doktora başvurmaları önerilir.

Çay Ağacı Yağının orjinal ve %100 Doğal olanını hemen ve hızlı almak için tıklayınız.

Paylaş

Yazar Hakkında

Yorum Bırakın